SSC CHSL Answer Key 19 October 2020 Tier 1 Exam Analysis | All Set [1st, 2nd, 3rd Shift]

SSC CHSL Answer Key 2020
SSC CHSL Answer Key 2020

Staff Selection Commission – Combined Higher Secondary Level (SSC CHSL) is conducting SSC-CHSL Tier-1 Exam 2019-2020 for Lower Divisional Clerk (LDO), Junior Secretariat Assistant (JSA), Postal Assistant (PA), Sorting Assistant (SA) and Data Entry Operator (DEO). The exam was held from 17 to 19 March 2020 this year. The exam was scheduled for leftover candidates from 20 to 28th March but because of the worldwide COVID-19 Pandemic, the exam got postponed. Now SSC has rescheduled SSC CHSL Tier-1 2020 exam from 12 to 16, 19 to 21 and 26 October 2020. In this article we will discuss about SSC CHSL 2019-20 Exam Analysis of 1st, 2nd and 3rd shifts for the Tier -1 Exam held on 19 October 2020. This will help the candidates to get a fair idea of their expected scores via SSC CHSL Answer Key 2020.

Click here for SSC CHSL Answer Key 2020

SSC CHSL Tier-1 2020 Exam Analysis (Shift 1, Shift 2 and Shift 3)

Exam Highlights:

  • SSC CHSL had a total of 100 Questions in Tier 1 Exam.
  • Each Question was of 2 marks for each, hence the whole question paper was of 200 marks.
  • There was a negative marking of 0.5 marks for each wrong question.
  • Minimum Qualifying marks calculated by Normalization method.

SSC CHSL Tier-1 2020 Exam Analysis Shift 1 (10:00 AM to 11:00 AM)

SectionsTotal No. of QuestionsGood AttemptsDifficulty Level
General Intelligence and Reasoning2517-18Easy
General Awareness2519-20Easy to Moderate
Quantitative Aptitude2517-18Moderate
English Comprehension2522-24Easy
Overall10071-76Moderate

 SSC CHSL Tier-1 2020 Exam Analysis Shift 2 (1:00 PM to 2:00 PM)

SectionsTotal No. of QuestionsGood AttemptsDifficulty Level
General Intelligence and Reasoning2520-21Moderate
General Awareness2519-22Easy
Quantitative Aptitude2514-21Easy to Moderate
English Comprehension2522-23Easy
Overall10070-75Moderate

SSC CHSL Tier-1 2020 Exam Analysis Shift 3 (4:00 PM to 5:00 PM):

SectionsTotal No. of QuestionsGood AttemptsDifficulty Level
General Intelligence and Reasoning2520-23Easy
General Awareness2519-21Easy to Moderate
Quantitative Aptitude2520-21Easy to Moderate
English Comprehension2515-18Moderate
Overall10073-76Easy to Moderate

SSC CHSL Tier-1 2020 Exam: Important Points

Exam Name Staff Selection Commission – Combined Higher Secondary Level (SSC CHSL)
Exam PurposeSelection of candidates for the post of LDC, JSA, PA, SA and DEO
Exam Language Hindi and English
Mode of ExamOnline
Official Websitessc.nic.in
Helpdesk No.011-24361359

SSC CHSL Answer Key 2020 Memory Based Paper & Questions:

Here are we presenting some memory based Questions along with their answers from the exam held on 19th October 2020. Candidates can check their tentative scores from this.

1: Who is named the EY Entrepreneur of the year 2019?

Answer: Kiran Mazumdar Shaw

2: Gairsain is the summer capital of which state?

Answer: Uttarakhand

3: Synonym of Affluent

Answer: Wealthy, Prosperous, etc

4: Antonym of Sacred

Answer: unholy, profane, cursed, etc

5: Who has been chosen for the 29th Saraswati Samman?

Answer: Vasdev Mohi

6: Correct Spelling of Religious

7: Saila Dance is associated with which Indian State?

Answer: Chhattisgarh

8: When was Dronacharya Award started?

Answer: 1985

9: World Wildlife Day is celebrated on which date?

Answer: 3rd March

10: Name of the mobile app launched by Punjab State Government to fight Coronavirus?

Answer: COVA Punjab

11: In the recent FIH ranking list, Indian Hockey Men team is ranked in which position?

Answer: 4th

12: Selling Price of a chair is Rs. 1386/-. If the loss percentage is 23%, then what is the cost price?

Answer: Rs.1800/-

13: Which university emerged as a winner of Khelo India University Games 2020?

Answer: Panjab University

14: Who is selected as Chief Selector of the India national cricket team?

Answer: Sunil Joshi

15: PAL: RDP:: MRF: ?

Answer: OUJ

16From how many Indian states does Tropic of Cancer passes?

Answer: 8

17: Who won Best Actor in 64th National Film Awards?

Answer: Akshay Kumar

18: Who built Konark Sun temple in Chhattisgarh?

Answer: King Narasimhadeva I

19: Pollination done by birds is also known as:

Answer: Ornithophily

20Konkan coast is spread between?

Answer: Daman to Goa

21: Who is appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Turkey?

Answer: Sanjay Kumar Panda.

22: Who became the first player to play 500 T-20 matches?

Answer: Kieron Pollard